Tack jorden för ett överflöd av grönsaker och blommor. Ses nästa år!

Igår lördag gjorde vi färdigt det som ska göras inför vintern. Tog bort växthusen och ställde alla möbler under en presenning, Vi skördade dem sista grönsakerna (än har jag palmkål och brysselkål och annat gott), täckte alla odlingslotter med ensilage, bäddade in purjolöken tills vidare och fikade när solen visade sig. Det blev en fin dag i gemenskapsanda.
Dimman gav en magisk touch åt det hela och det blev mycket fina bilder tycker jag. Jag är väldigt förtjust i hösten färger, särskilt kombination av grått och ljusgult.

En fin lök som blommar ännu, t o m helt nya blommor…
Gräslök täckning.
Gul Begum suckade när hon gick förbi oss som fikade och sa att hon börjar bli gammal! Jo du, välkommen i klubben. Känns så i alla fall fysiskt, inte minst i ryggen.
Undra ni varför det är en plastpåse som fladdrar? det är ett klen försök att skrämma rådjuren. De åt jordgubbsblast av Qurbans plantor.
Inte bra, inte bra som han brukar säga.
Brysselkål, selleriblad, purjo som får övervintra ett tag.
Blomsterhonung i förstaplan, en gröngödsling växt som jag sådde sent, den växte förvånansvärt fort och blommar ännu. Tyvärr är den inte besökt av insekter lägre, lite för sent, även om det är en och annan geting som envisas att finnas bakom ett blad eller en blomma. Hände häromdagen blev jag stucken och förstod inte vad det var tills jag såg insektsbettet. Svidandet åtgärdes direkt med en lök och efter 30 min var smärtan förbi.
Moralen: alltid ha en lök i fickan eller ryggsäcken när du ska ut i bushen.

Och så David som jobbar för fullt.


Ännu är inte allt slut med jobb. Skulle gärna vilja prova stängsel som jag fick för att kolla om det håller.

Näst sista jobb?

Vi har nu skyddat fruktträden med sk kompostgaller, (tack Hjördis för inspiration) mot älgarna och rådjur. Får se om det håller, jag tror det, Sonja är tveksam. Hur som helst har jag också skördat mina sötpotatisar, eller rättare sagt den enda sötpotatis..får skylla på en kall sommar. Dessa växer i tropisk miljö så man kanske inte ska förvänta sig en jätte stor skörd trots att de växte i växthuset.

Snyggt blev det tycker jag.
Fina frostiga dagar.

Inga älgar i sikte ännu.
Vaxblomman är frosttålig:-)) Och rådjuren verkar inte attraheras av den.
Fin ändå

Jätte stora palsternacka, och morötter också. Har aldrig hänt mig tidigare. Och jorden var ju snustorr under all täckning. Ett mysterium!

Har mat så jag klara mig!
Smakade på spagetti pumpa och det var inte så dumt alls. Fina att se på men ej till salu:-)

Det går framåt….

Jag har skrivit en hel del om det nya området men nu kommer det roliga dvs att köpa och plantera olika buskar, träd och fruktträd samt blommor med de kommer nästa år.
Vi får inga bidrag från Torsby kommun nästa år och då gäller att hitta andra vägar till bl.a skaffa oss skydd mot älgarna som står gömda bakom granar och väntar tills vi sätter upp mumsiga fruktträd:-) Kan se dem, i alla fall för mitt inre öga! Hittills inga älgar i sikte men rådjur:-(

Så guess what! David, vår nya medlem, som jobbar hos Thore, Torsby snällaste bonden (faktiskt sant) har fixat gamla störar och en del av dem är fortfarande fräscha och inte minst gratis! Så nu väntar jag på om den tekniska avdelningen i Torsby kommun godkänner ett staket på 2 meters höjd runt det nya området. Till och börja med:-)

Och så förutom Thores gåva måste jag också tacka Hjördis som generöst skänkte oss en hel del träd och buskar. Tack vännen!

Hasselnötsträd som verkar trivas.
Och så Bibi i byxor…inte så ofta jag ser henne klädd så.