Tack Walid och Tony från Jobbcenter och så annat som händer.

Jag vill bara uttrycka min tacksamhet till Jobbcenter som hjälper oss med dels gräsröjning och dels andra jobb som att hämta eko-gödselsäckar vi köpte på Coop. Jag har i och för sig alltid tyckt att Torsbykommun gör ett bra jobb med etablering av nyanlända. Många får sysselsättning och lön för mödan. Kvinnor som män. Bra gjort!

Walid kommer från Syrien och har bott här i 4 år. Glömde ta kort på Tony!
Snygga kanter!
Och så, första potatis på Bibbis lott.
Hittades på kyrkogården:-))

Nyplanterade vitlök och i bakgrunden, gul Sötväppling , en gröngödsling växt, bra för bina och jorden. kolla länken. de gror lätt och återkommer från år till år.
Gör under i jorden.
https://weibulls.com/tradgarden/odla/miljfr/1026307.1871911.2009211a
eller

https://www.impecta.se/sv/artiklar/froer/speciella-vaxtgrupper/grongodslingsvaxter/index.html

Girlpower!

Det är bara att konstatera: det är roligt att fixa och göra saker tillsammans. Fixa och småprata, och skratta. Vi hjälptes åt, Eva min kära granne och jag, med att laga en parasoll som var lite trasig. Funkar nu utmärkt.
Sen fick jag för mig att bygga smalare spaljéer av dem andra jag hade i fjol då jag hade massor av dekorativa pumpor som klättrade men till slut rasade hela härligheten pga stark vind. Hur som helst var Gulbegum på plats och då är det bara att fixa det tillsammans……… och så blev det också en lektion i svenska, typ: backa, håll i, vänta, klättra, kolla, inte ha så bråttom, snyggt osv. Riktigt kul faktiskt.

Gräslök odling till bolani
Hittade massor av bra pinnar som ärterna ska växa på.
Jag gillar pinnar.-))
Bultsax som jag fick låna från Jobbcenter.-))
Muskelkraft….lätt gjort faktiskt.
Tyckte Gulgegum också även om den långa sjalen hängde i vägen.

Kirskål och japanskt verktyg

Jag har trädgården full med kirskål och bestämde jag för några år sen att sluta kämpa mot detta o-gräs. Så jag plockar en handfull blad och gör smoothie med lite osockrad ekologisk äppeljuice plus hampaprotein och så dricker jag detta klorofylldryck hela dagen. Man kan använda vilka ätbara gröna blad som helst. Det finns en bra bok om det, vad som klorofyll gör i kroppen. Men man måste ha en snabb och effektiv mixer som sönderdelar klorofyllens cellerna, annars är det inte så himla gott. Vi tuggar inte riktigt bra när vi äter sallad och färskt grönt därför en smoothie ett bra alternativ.

http://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=956&tem=3&und=0

Och så ett verktyg som jag har haft länge utan att använda det och så visade mig en kompis hur det används. Jag blev störtkär och nu använder jag bara det. Man kan gräva och plantera plantor med det eftersom det är spetsigt, man kan skära o-gräs mm. Minns att det kostade en del men det är ju värt och det kan jag rekommendera till alla trädgårds entusiaster.

Ett måste i trädgården. Köptes på Bokashi i Säffle.

Kreativitet och sallad

Gjorde en bädd med gödsel i botten, gräs och hö och sådde blomsterbönor. Får se om det går. Brukar inte så i sånt material men vad vore livet utan att testa och lära sig av egna erfarenheter.
Qurbans och Gulbegums odling, afghanska grönt som de klipper, och klipper osv och lägger det i sallad. Spenat längst fram.
Afghanska salladssort. Får se hur de ser ut.
Purjo à la Qurban= klipper och äter det i sallad.
Tre sorters klöver som jag tycker är så vackra. Köptes på Ica Torsby och ska kunna övervintra.

Nyheter på Mykorrhiza-Ria fronten

Efter en kall period så börjar alla små frö visa upp sig. Gräsklipp börjar strömma in och kyrkogården bidrar till kompostjord. Maskarna blir glada och jag med. Vad mer kan jag önska sig just nu? Jo, mindre envishet och mera empati i gruppen. Det är därför jag har valt namnet Mykorrhiza. Jorden och mykorrhiza trådarna/svamparna visar oss konsten att samarbeta från hjärta.

Här kompostjord från kyrkogården som hämtas av Habibe och Bibi
Inte så lätt att jobba just nu för dem med tanke på ramadan!