Deco vid odlingen.

Ja, jag njuter varje morgon då jag vaknar och ser solen och känner värmen. Och sen går jag till odlingen och ser hur allt växer såååååååååååååå bra!
Vi har pratat om att odla svenskt, inte bara afghansk. Integration åt båda håll.  Jag har väl sått afghanska morötter.

om det är någon som undrar vad deco är, är det förkortning för dekoration på franska bien sur!

028

Alfa alfa som de äter i sallad.

029

030

Fina squash inbäddad i halmensilage, behöver inte vattnas.

032

Huvudsallad på g.

034

Och så det senaste kreativa inslaget från mig: dekorationspumpor ska växa på ett nät mot växthuset. Ska bli kul att se hur det blir. Jag tror att de börjar bli vana vid mina tokiga men trevliga pinnar hit o dit:-))

036

037

Här är dem.

Bråda dagar hos Mykorrhiza-Ria

Jag är så mörbultad i kroppen av att köra skottkärror efter skottkärror av både gödsel och flis men det år så kul och växer så fint.
Vi är alla där på eftermiddagarna runt 4 tiden och planterar och rensar och vattnar. Vattnet har varit ett problem i mellan åt och vi väntar på ett regn som aldrig kommer. Både SMHI och YR har haft fel prognos angående senaste nederbörd som aldrig kom. Men till min stora förvåning var 2st tunnor fullt med vatten! Det var grannen som bor lägenheten bredvid som hade fyllt på från sitt badrumsfönster. Väldigt omtänksamt måste jag säga! För egen del tycker jag att alla vattnar för mycket.  Jag tjatar varje dag att de ska täcka och skydda jorden och att vi gör jord. Deras vanor eller okunskap sitter stenhårt och tar tid att ändra. Kom på häromdagen på Gulbegum som vattnade gräslök mitt på dan! Känner mig frustrerad då och då och då som vi säger på franska ”je pète un cable” vilket mer eller mindre skulle kunna översättas med ”jag bryter en kabel” vilket i sin tur betyder att jag blir arg helt enkelt!
005

Nysatta diverse sorter kålplantor, palmkål, broccoli, blomkål och rödkål.

003

Vi har fått ett mycket läckert eko halm gjort på foderärter från vår ängel bonden Thore! Och jag älskar verkligen att se allt detta halm som ligger där och omsorgsfullt skyddar och när plantorna. Kan känna en riktig lyckokänsla.
009
Roschengul planterar blommor.

007
”Kungen” i växthuset. Qurban har saknat tomater.

011


012

Äntligen! Det efterlängtade växthus på plats!

Igår var alla på plats för att montera det nya växthuset. Det var en massa rör att sätta ihop det men det var faktiskt inte så svårt. Sen lyfte vi växthuset på plats, mätte diagonalerna för att det ska stå rakt. Sen kom det jobbigaste moment, somliga av oss grävde ett mindre diket runt om för att kunna lägga in själva växthus presenningen för att det inte ska blåsa bort vid minsta vindpust. Jobbigt var det, jätte varmt och tungt att gräva i lera.
Växthuset står nu på plats. Återstår att göra det snyggt inuti och runt om.

005

006

007

008

Men men, lite sorgligt, ingen större jämlikhet i arbetet, kvinnorna var lite passiva förutom jag men jag syns inte eftersom jag tar bilder och männen gör typ ”killjobb”.
Jag försöker få in ”vi” känslan i allt vi gör. Det kommer att ta lång tid.
Mykorrhiza är för mig en symbol för samverkan och det är därför vi valde namnet. Mikroorganismer att inga problem att dela med sig av varandra med växterna men vi människor har det. Tyvärr….Tänk om vi kunde alla vara mindre egoistiska skulle det nog vara mindre krig på vår älskade planet.
Tålamod är en bra egenskap:-))

013

015

016

Skapande vid Mykorrhiza-Ria + det nya landet

Extra kul tycker jag med trädgårds-deko  inte minst om den kommer från skogen.
landet 002
Här har jag tänkt mig en massa blomsterbönor, röda och vita som klättrar vilt och hela blir det som en tunnel av grönskan.

landet 003

Salt pinne till älgen upp o ned vänd:-))

Och så äntligen har Sven kommit med gödsel till det nya området. Kvinnorna samarbetade om att krafsa gödsel för hand,  den som hade kommit utanför områdetsgräns. Ett fantastiskt, lugnt arbete. De satt där på huk och småpratade och skrattade. Jag lärde mig mkt!

landet 004

Men ser och häpna: Khalil var med och jobbade jätte mkt. Riktigt sympatiskt.
landet 006

Tälmodig GolBagum

006och en svettig Qurban

004

Gud så skönt det är med värmen!

Qurban var tidig som varje år och hade redan sått morötter och andra frö från Afghanistan för 2 veckor sen. De kom upp. Han har bra flyt med det :-))
Sen har vi fått många fina trädgårdsmöbler och gott folk, det är bara komma o sätta sig och umgås med oss!

035

036

037

038

039

Roschengol (vet ej om det är rätt stavning) odlar bara i pallkragar, hemgjorda.

012

Snygg kant: markduk under och sen flis ovanpå. Får se vad ogräsen säger om det.

Förra veckans möte med en hel del diskussioner och alla var riktigt delaktiga! När jag säger ”nu ska vi rösta” så gör alla det. Det var inte så lätt i början att få dem att förstå hur vi gör här i Sverige.

011

Och sen hittade jag jätte goda morötter i mitt lilla land där jag bor. De har varit där hela vintern och var super goda.  Den tidiga snön måste ha isolerat dem från att frysa.

025