Kategoriarkiv: Okategoriserade

Höst på gång

Vi fick dem sista höbalarna från Thore för i år. Mykorrhiza-Ria går sakta in i vinterdvala. Kvar är morötterna och purjolöken att skörda. Pumporna ligger nu i ett rum i min lägenhet, blir senare min vintermat.

Här kommer Ramazan med sista lass.
Tillsammans med hans dotter, från Turkiet. Undrar om hon blir bonde å kör traktor när hon blir stor(?)
Olika sorter, vinterpumpor från Runåbergs, och så sk Potimaron, en härlig fransk pumpa. och så andra vars namn har jag glömt.

Nya invånare på landet

Har tänkt att eftersom jag har slut på både morötter och lök så äter jag nåt annat. Rotfrukter hör till höst och vinter tycker jag. Så, jag klipper färska lökblad och äter sk ogräs som nate eller våtarv, målla, kirskål, klöver och rucola som växer faktiskt hur som helst på landet. De har en speciell plats i min trädgård och får inte rensas.

Men här kommer lite smått och gott.

Dekorativa majs i olika färger.


Qurbans tomater som har klarat få grader varmt. Måste ha en skyddsängel i växthuset.
Pumpor i olika sorter. Massor växer just nu i min bokashi kompost.
Om det är nån som vill ha pumpaplantor så bara höra av sig. De växer otroligt fort just nu.

Ska tillägga att det är vinterpumpor som förvaras inomhus på vintern.
Dekorativa pumpor
Kål av alla sorter på plats, äntligen!
Min ”vilda” sallad.

Girlpower!

Det är bara att konstatera: det är roligt att fixa och göra saker tillsammans. Fixa och småprata, och skratta. Vi hjälptes åt, Eva min kära granne och jag, med att laga en parasoll som var lite trasig. Funkar nu utmärkt.
Sen fick jag för mig att bygga smalare spaljéer av dem andra jag hade i fjol då jag hade massor av dekorativa pumpor som klättrade men till slut rasade hela härligheten pga stark vind. Hur som helst var Gulbegum på plats och då är det bara att fixa det tillsammans……… och så blev det också en lektion i svenska, typ: backa, håll i, vänta, klättra, kolla, inte ha så bråttom, snyggt osv. Riktigt kul faktiskt.

Gräslök odling till bolani
Hittade massor av bra pinnar som ärterna ska växa på.
Jag gillar pinnar.-))
Bultsax som jag fick låna från Jobbcenter.-))
Muskelkraft….lätt gjort faktiskt.
Tyckte Gulgegum också även om den långa sjalen hängde i vägen.

Sådde första morötter

001

Jag har chansat och sått morötter och satt lök bakom där jag bor. Borde fungera även om det blir kallare men det är faktiskt första gången jag sår så här tidigt.
Har knappt rört jorden, bara luckrat lite gran, super fin jord men än har inte varken ringblommor eller vallmo börjat visa sig. Ett tecken på att det ännu är för tidigt, det är klart med dem kyliga nätterna som har varit!
Måste bromsa Mykorrhizas medlemmarna med att sätta potatis. Inte lätt att förstå att trots värmen kan det blir kallt igen, kan även snöa:-(

Vårbruket

Sådde i början på mars tomater och tagetes som jag nu har omskolat. Tar sig fint. Kålen växer bra, bara synd att det är så kallt ännu på nätterna.
Ville också påminna om att vi sätter upp det nya växthuset preliminärt nästa söndag den 21 april, kl 13. Blir först möte, vi måste välja plats för växthuset.

olika kålplantor
olika tomater, både egna och Runåbergsfrö

Känsliga Lejongap.egna frö

Viken överraskning!

Rahmats mamma som har odlat förr i Afghanistan kommer att ta över Saif Alis lott som inte skötte den bra och fick sparken. Står i stadgarna att om man inte sköter sin lott får man inte vara med.  När jag såg allt ogräs som fanns kvar tänkte jag att det skulle bli tufft för nästa person och hade tänkt alla skulle hjälpa till att rensa ogräs men när jag kom idag var det mesta nästan bort. Rahmat, Khalil och deras mamma hade gjort ett fantastiskt jobb på kort tid. Riktigt imponerande faktiskt!

Odling

Men så här såg det ut förut!

IMG_0137

Så nu är det nästan klart för vinter. Kvar finns purjolök, några kålhuvud och morötter

IMG_0138

IMG_0139

Broccoli som ännu blommar.

Skördetid

Mat mat och mat igen….jag skördar nästan varje dag squash, gör goda spagetti av dem, enorma mangold , blomkål jajamän :-)) morötter, några purjo och  icke larvangripna svedjerovor. Hittade fröna hos Runåbergs. Och sen förstås broccoli, vit och grönkål + några tomater, potatis och bönor som har klarat sig från sniglarna. Har redan börjat skörda några fina pumpor.
Jag är lycklig när jag vandrar bland alla dessa fina och smakrika grönsaker och tackar jorden och alla maskar för samarbete.

blandat 006

blandat 007

 

003

 

 

 

 

Gunnar från Ransbysätter

Måste bara visa Gunnar, 88 år, på sin 55 år gammal moped. Han skulle se hur den fungerade, hade trimmat den lite, tog på sig sin fina jacka  och tog sig en tur i skogen på en liten väg.  Hans moped har varit på Torsby bilmuseum men han blev sugen att åka på den igen .-)) Alert och jätte trevlig är han!

Gunnar

Gunnar 1