Kategoriarkiv: Okategoriserade

Tack jorden för ett överflöd av grönsaker och blommor. Ses nästa år!

Igår lördag gjorde vi färdigt det som ska göras inför vintern. Tog bort växthusen och ställde alla möbler under en presenning, Vi skördade dem sista grönsakerna (än har jag palmkål och brysselkål och annat gott), täckte alla odlingslotter med ensilage, bäddade in purjolöken tills vidare och fikade när solen visade sig. Det blev en fin dag i gemenskapsanda.
Dimman gav en magisk touch åt det hela och det blev mycket fina bilder tycker jag. Jag är väldigt förtjust i hösten färger, särskilt kombination av grått och ljusgult.

En fin lök som blommar ännu, t o m helt nya blommor…
Gräslök täckning.
Gul Begum suckade när hon gick förbi oss som fikade och sa att hon börjar bli gammal! Jo du, välkommen i klubben. Känns så i alla fall fysiskt, inte minst i ryggen.
Undra ni varför det är en plastpåse som fladdrar? det är ett klen försök att skrämma rådjuren. De åt jordgubbsblast av Qurbans plantor.
Inte bra, inte bra som han brukar säga.
Brysselkål, selleriblad, purjo som får övervintra ett tag.
Blomsterhonung i förstaplan, en gröngödsling växt som jag sådde sent, den växte förvånansvärt fort och blommar ännu. Tyvärr är den inte besökt av insekter lägre, lite för sent, även om det är en och annan geting som envisas att finnas bakom ett blad eller en blomma. Hände häromdagen blev jag stucken och förstod inte vad det var tills jag såg insektsbettet. Svidandet åtgärdes direkt med en lök och efter 30 min var smärtan förbi.
Moralen: alltid ha en lök i fickan eller ryggsäcken när du ska ut i bushen.

Och så David som jobbar för fullt.


Ännu är inte allt slut med jobb. Skulle gärna vilja prova stängsel som jag fick för att kolla om det håller.

Näst sista jobb?

Vi har nu skyddat fruktträden med sk kompostgaller, (tack Hjördis för inspiration) mot älgarna och rådjur. Får se om det håller, jag tror det, Sonja är tveksam. Hur som helst har jag också skördat mina sötpotatisar, eller rättare sagt den enda sötpotatis..får skylla på en kall sommar. Dessa växer i tropisk miljö så man kanske inte ska förvänta sig en jätte stor skörd trots att de växte i växthuset.

Snyggt blev det tycker jag.
Fina frostiga dagar.

Inga älgar i sikte ännu.
Vaxblomman är frosttålig:-)) Och rådjuren verkar inte attraheras av den.
Fin ändå

Jätte stora palsternacka, och morötter också. Har aldrig hänt mig tidigare. Och jorden var ju snustorr under all täckning. Ett mysterium!

Har mat så jag klara mig!
Smakade på spagetti pumpa och det var inte så dumt alls. Fina att se på men ej till salu:-)

Det går framåt….

Jag har skrivit en hel del om det nya området men nu kommer det roliga dvs att köpa och plantera olika buskar, träd och fruktträd samt blommor med de kommer nästa år.
Vi får inga bidrag från Torsby kommun nästa år och då gäller att hitta andra vägar till bl.a skaffa oss skydd mot älgarna som står gömda bakom granar och väntar tills vi sätter upp mumsiga fruktträd:-) Kan se dem, i alla fall för mitt inre öga! Hittills inga älgar i sikte men rådjur:-(

Så guess what! David, vår nya medlem, som jobbar hos Thore, Torsby snällaste bonden (faktiskt sant) har fixat gamla störar och en del av dem är fortfarande fräscha och inte minst gratis! Så nu väntar jag på om den tekniska avdelningen i Torsby kommun godkänner ett staket på 2 meters höjd runt det nya området. Till och börja med:-)

Och så förutom Thores gåva måste jag också tacka Hjördis som generöst skänkte oss en hel del träd och buskar. Tack vännen!

Hasselnötsträd som verkar trivas.
Och så Bibi i byxor…inte så ofta jag ser henne klädd så.

När samarbete är som bäst…och roligt.

Idag var vi ett helt gäng som skulle rulla ut ensilagebalar och det är alltid roligt tycker jag att rulla ut dem om man nu hittar rätt håll annars får man vända dem och de väger en hel del. Det är rätt barnsligt magiskt! Men idag gick det lätt, alla hjälptes åt, inte bara killar. Det gladde mig att se att både Bibi och Rooshan Gul hjälpte till. Men ska jag vara ärlig så har Rooshan Gul alltid ställt upp på dem svårare fysiska arbeten. Hon är rätt tuff:-)
Hur som helst hade vi roligt ihop och så gick det fort. Morgan fr NWT var där och fotade, blir kul att se vad han har fångat på bild.
Det nya området är nu bäddat och klart till vintern. Har bara ett hasselnötsträd att plantera innan det blir frost.

David, Rooshan Gul, Marie och Mohammad plus Nemat.
Hur svänger man bäst?
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_4765-1024x768.jpg

Fortsättning följer…………

Det flyter på…

Jag har redan skrivit lite gran om det nya området men insåg idag att processen behöver flera bilder för att följa och visa vad som egentligen händer.
Vi gör jord….igen med hjälp av våra kära samarbete partner, maskarna. Det är min utgångspunkt: vad vill de ha för mat?
Så livet ler mot mig och alla mina idéer om vår odling, det kallas för flyt. Jag tror också på att universum och naturdevorna har oss kära, och maskarna. För all går lätt.

Ringde Thore som fixade 2 last gödsel och 4 st ensilagebalar. Kom på att nån hästskit fanns i Svenneby, åkte dit och fick en last, med hjälp av Ramazan som jobbar åt Thore. Kollade med Lars, kyrkogårdens chef om vi fick hämta deras kompost och mötte definitivt inget motstånd, tvärtom. De röjde undan en del av balsaminerna som växer på komposthögen och vi hämtade 2 fulla laster som Ramazan sen la på det nya området. Gödseln hade vi krattat plant helgen före så nu fanns det flera högar igen att kratta plant. Plus att vi fortsatt med att hämta ensilagebalar i Svenneby, 2 lastar. Ja, en hel dag satt jag i en guppig traktorn och åkte runt med Ramazan. Färdiga var vi kl 18:30! Hel slut men så kul att allt är på plats.

På väg….jag skulle kunna jobba som bonde i ett annat liv, det var kul att sitta bredvid.

Och då tänkte jag att vi alla skulle jobba med det på lördag men kunde inte låta bli att börja plana ut dessa super komposthögar under höstens soliga dagar. Vilket tog faktiskt bara 3 eftermiddagar och dessutom fick jag sällskap idag av både Zabi och David vår nya medlem att färdigkratta området. För på söndag ska vi rulla ut ensilage balar. Jag trodde att de var super tunga men vi lyckades Zabi och jag att rulla en……men vi bestämde för att vänta tills på söndag, dem andra få lov att jobba lite ,. Och sen är det bara att plantera diverse fruktträd och annat kul som vi vill ha. Plus en pergola och massor av hallonbuskar.
Ärligt talat undrar jag vad all min energi kommer ifrån….fantastiskt är det i alla fall.

Glada och nöjda var vi. Slut för idag!
David och Zabi, blev många kaffepaus.

Fortsättning följer……..

Höstens läckerheter

Jag gillar alla årstider, skulle egentligen skriva säsonger, franskt ord. Jag gillar vår, sommar och nu höst med sitt överflöd av fina grönsaker…min mat:-))
Rådjuret som beter av en morotsblast här, en liten jordgubbsblad där har inte hittat blomkålen men den är inte grön så klart, i alla fall super fin och inte insektsskadad, inte heller Qurbans fina vitkål.

Fick 3 st.
Sonjas fina atlasblommor
Fina och goda och frodiga bönor. Tar mindre plats och ger mer skörd.
Likadan fast purpurlila.

Bönmissförstånd eller missförstånd på bönor?

Hur som helst har jag äntligen fattat att jag inte sådde fel…bara minnet som svek…
Jag hade köpt bönor, super höga typ 1,5m, violetta och gula på Tradera och när de kom upp, tyckte att det såg ut mest som blomsterbönor….suck suck inga bönor i år heller!
Men igår gick det upp för mig att de var ju ätliga, bara annorlunda . Så gissa hur glad jag blev. mera mat till vintern!

Skönt att att inte tog bort dem.

Och sen en annan favo som har växt enormt i år, det är perenn luktärter dock utan doft, men det gör ingenting, doft finns det gott om särskilt i Sonjas körsbärsträd. Där har luktärterna fullkomlig tagit över. Otroligt vackra.

Perenn luktärter
Blomman för dagen, egna frö och dessa har fröat av sig själva.
Och mycket fina vit kål fr Qurban. Minst 30 cm i diameter.
Sonja som har kommit på hur vi kunde laga växthus dörrarna vars blixtlås går alltid sönder så småningom. Hon kan sy och det märks på lösningen: sydde kardborreband . Vi hade en kompis som var snickare och som löste samma problem med att bygga dörrar. Men det vågade vi inte göra. så det blev jätte bra.
Och så tejpade vi fast med byggtejp som tål fukt.

Råstyrka på Mykorrhiza-Ria

Vi var och hämtade hö hos Lennart och med var Qurban, den trogne, Sonja, Mohammed Hussein den smidige och starka (15 år) och jag.

En mycket glad Qurban.
Det är så himla kul att ha känt varandra i nu 7 år. Och mycket har hänt under dessa år, inte minst att han nu kan uttrycka sig och förstår bättre svenska.
Han tyckte att ”odla på Catherines vis är det mycket jobb” .
Men jag tror att han tycker att det är rätt kul ändå!
Och nu kommer en demonstration av både smidighet och styrka! Mohammed Hussein, Habibes 15 år son, väldig gullig kille.
Kolla andra bilderna som följer.
Super snyggt eller hur?
Han fick applåder från ” tanterna” upp i loden som hämtade och kastade balarna till honom.
Får inte tro att det var så lätt. De var olika tunga!
Faktiskt kul att köra röjsågen. Inte så svårt heller…bara varmt förstås.
Tror att afghanerna blev lite imponerade. Men så är det med mig: ena dag i bikini, andra dagen med röjsågen. Som Norooz sa: vi är vana, det är din stil. Måste faktiskt ge dem en eloge, jag fick aldrig en negativ kommentar om min klädsel:-)

Sist men inte minst: Bokashi kompost direkt i jorden, förberedelse för nästa år.

Sommarfynd på Mykorriza-Ria

Bland vallmo och orm.

Ja……jag går flera gånger om dagen till odlingen….som Bibi, för att dels kolla läget, skörda men inte minst njuta av blomsterskönhet, som Bibi. Har blivit ännu mera förtjust i vallmo som jag köpte på Tradera, och har köpt andra färger, gula och vita. Blir till nästa år. Läste förresten att de gillar att gro runt 12 grader. Och så kom Norooz och berättade att i Afghanistan odlar dem opiumvallmo som är tydligen jätte stora och odlas typ 3 gånger per säsong men efter det är näringen helt borta från jorden!
Hur som helst gäller det verkligen att fånga nuet, vallmon blommar fort över. Och så alla pumpor som nu har fått fnatten och växer ca 10 cm per dag…och natt. Har testat nya sorter i år…får se vad det blir av dem och hur de smakar.

Pion vallmo med en purpur garntråd för att kunna hitta rätt när de har slutat blomma och samla frön.
Finns det nån vackrare blomma?
Gör sig snyggt mot den svarta palmkålen.
Jag gillar pinnar.
Spagettipumpa kanske?
Myskpumpa.
En tistel som har fröat av sig sen i många år. Blir ca 1,5 m hög.
Bovete som också fröar av sig varje år. Otrolig elegant.
Blåmåra med klöver längst fram-
En jätte snäll boaormen som har hittat hem.
Sist och inte minst, vakten på Mykorrhiza-

Och här kommer opiumvallmon från bl.a Afghanistan